Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σε διαδικτυακό σεμινάριο του ΟΑΣΕ - 16/12/2020 Δημοσίευση: 17-12-2020
Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακό σεμινάριο που διοργάνωσε το Γραφείο του Συντονιστή των Οικονομικών και Περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 
Ημερομηνία: 13-03-2020
 
Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος, ακόμη και ο άνεργος που περιμένει να μπει στην παραγωγική διαδικασία προσδοκά να έχει μια σιγουριά και μια ασφάλεια για το μέλλον του...
 

Αύξηση συντάξεων ισοδυναμεί με προστασία του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση

 

Ο κάθε εργαζόμενος, ο κάθε συνταξιούχος, ακόμη και ο άνεργος που περιμένει να μπει στην παραγωγική διαδικασία προσδοκά να έχει μια σιγουριά και μια ασφάλεια για το μέλλον του. Να γνωρίζει ότι, όταν θα εξέλθει από την αγορά εργασίας, θα μπορεί να λαμβάνει μια αξιοπρεπή σύνταξη και να διασφαλίσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και μια καλή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποδεικνύει τη σημασία του ασφαλιστικού συστήματος ως κοινωνικού και οικονομικού θεσμού από τον οποίο εξαρτάται το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού.

Συνεπώς, η αύξηση των συντάξεων ως διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας σκοπό έχει την καλύτερη διαβίωση των πολιτών, ούτως ώστε να μην υπάρχουν συνταξιούχοι με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ένας πολίτης ο οποίος καλείται να ζήσει με μία σύνταξη που δεν ανταποκρίνονται στις καθημερινές του ανάγκες δέχεται παραβίαση στο δικαίωμα του για αξιοπρεπή διαβίωση. Αφού οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται εξαρτώμενοι από τη βοήθεια των παιδιών τους ή τρίτων προσώπων, αφήνοντας εκτεθειμένο το κράτος το οποίο δεν μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του ως κράτος πρόνοιας.

Στην Κύπρο γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν αδικίες σχετικά με τους μισθούς και το έργο που παράγεται και για αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να γίνεται ανακατανομή πόρων προς τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, εάν θέλουμε να είμαστε κοινωνικό κράτος. Κάποιες τάξεις, κυρίως οι παραγωγικές, που για χρόνια ήταν έρμαιο των καιρικών συνθηκών και για τις οποίες δεν υπήρχε η ανταμοιβή του σκληρού έργου που παρήγαν και η κοινωνίας μας, ωστόσο το απολάμβανε, σήμερα αδυνατούν να επιβιώσουν για τις άκρως αναγκαίες βιολογικές τους ανάγκες, επειδή το χρήμα που δημιουργούσαν ήταν ελάχιστο και είχαν συμβολή με τα ελάχιστα στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Ο καθορισμός ελάχιστης σύνταξης είναι υποχρέωση σε ένα κοινωνικό κράτος. Απλά το κράτος θα πρέπει να βρει το τρόπο της σταδιακής χρηματοδότησης αυτής της μεταρρύθμισης. Ποιοι θα πρέπει να πληρώσουν και σε ποιο βαθμό δε θα πρέπει να είναι θέμα ταξικής αντιπαράθεσης, αλλά δίκαιης κατανομής του βάρους.

 

 
 
Πίσω
 
comments powered by Disqus