Ανακοινωσεις:
 
   
   
 
 
Συνεδρίαση Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας της Βουλής: Αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων Δημοσίευση: 21-06-2022
Συζητήσαμε σήμερα στην επιτροπή ενέργειας της Βουλής το θέμα της αύξησης της τιμής στα καύσιμα. Υπάρχουν στο τραπέζι μια πρόταση νόμου και ένα νομοσχέδιο. Η πρόταση νόμου ...
 
 
Αναζήτηση    Ενημερωτικό Δελτίο
      
  Σημαντικές ειδήσεις  
 
   
 
περισσότερα
 
 
 
 

O Κυριάκος γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1963 και κατάγεται από τα κατεχόμενα σήμερα χωριά Αχερίτου και Άγιο Σέργιο της επαρχίας Αμμοχώστου. Σπούδασε μηχανολογία, οικονομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης στη Γερμανία. Συνέχισε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Tübingen της Γερμανίας απ’ όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα στον κλάδο των Πολιτικών Επιστημών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Κυριάκος υπηρέτησε τις επάλξεις της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία» της Γερμανίας καθώς επίσης και της Νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Junge Union της Γερμανίας. Διετέλεσε επίσης Γραμματέας της Επιτροπής Διαφώτισης της ΝΕΔΗΣΥ και για σειρά ετών Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ.

Εργάστηκε σε πάρα πολλούς οργανισμούς μεταξύ άλλων και ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος οργανισμών και επιχειρήσεων σε διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Υλοποίησε προγράμματα αξιολόγησης επιχειρήσεων και οργανισμών κατ’εντολή διεθνών οργανισμών. Επίσης έχει συνεργαστεί στο στήσιμο επιχειρήσεων με νέες γραμμές παραγωγής. Για την διετία 2003 – 2004 διετέλεσε μέλος - παρατηρητής στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπήρξε μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την εισαγωγή του Ευρώ στην Κύπρο ενώ υπήρξε για σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδικάτου Αγροτικών Οργανώσεων (C.O.P.Α.).
Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης διετέλεσε μέλος διαφόρων συμβουλευτικών επιτροπών της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου και διετέλεσε Επίτροπος Περιβάλλοντος του ΔΗΣΥ, ενώ στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Αμμοχώστου. Διετέλεσε μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Τον Μάιο 2011 εξελέγη για δεύτερη φορά βουλευτής ενώ είναι μέλος των Επιτροπών Εσωτερικών, Προσφύγων και Γεωργίας. Τον Μάιο 2016 εξελέγη για τρίτη φορά βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και μέλος της Επιτροπής Προσφύγων. Τον Μάιο 2021 εξελέγη για τέταρτη φορά βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου. Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών και Γεωργίας.

Εκπροσωπεί την Κύπρο στον ΟΑΣΕ και είναι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Οργανισμού. Στη Σύνοδο στο Μπακού, τον Ιούλιο του 2014, έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον ΟΑΣΕ.

Ο Κυριάκος Χατζηγιάννης μιλά Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά ενώ έχει συγγράψει δυο βιβλία. Το βιβλίο «Ανακύκλωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση» εκδόθηκε το 2003, ενώ το 2006 έκδωσε βιβλίο για τον ρόλο της Ε.Ε στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Το βιβλίο είναι γραμμένο στη γερμανική γλώσσα και φέρει το τίτλο «Die Rolle der EU bei der Lösung der Zypern Frage».

Είναι παντρεμένος με την Μαρίνα Αλεξάνδρου και έχει δυο παιδιά, μια κόρη και ένα γιο.

Είναι μέλος της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Συμμετοχή στην 22η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 29 Ιουνίου με 3 Ιουλίου 2013 στην Κωνσταντινούπολη.

Συμμετοχή στην Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 13 με 15 Οκτωβρίου 2013 στη Μπούτβα Μαυροβουνίου.

Συμμετοχή στην 6th Asian Parliamentary Assembly - Asian Century:Cooperation in Economy, Energy and Environement, στο Islamabad του Pakistan στις 8 με 10 Δεκεμβρίου 2013.

Συμμετοχή στην 13η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 13 με 14 Φεβρουαρίου 2014 στη Βιέννη Αυστρίας.

Συμμετοχή στην 23η Ετήσια Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 28 Ιουνίου με 02 Ιουλίου 2014 στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν.

Συμμετοχή στην Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 03 με 05 Οκτωβρίου 2014 στη Γενεύη Ελβετίας.

Συμμετοχή στην 14η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 18 με 20 Φεβρουαρίου 2015 στη Βιέννη, Αυστρίας.

Συμμετοχή στη συνέδρια της 21ης Ιανουάριου 2015 της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, για την ετοιμασία έκδοσης ψηφίσματος για τους αγνοουμένους και ειδικά για τη μετακίνηση οστών από πλευράς της Τουρκίας.

Συμμετοχή στo συνέδριο της 13ης Μαΐου 2015 του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας CDU, για την εμπλοκή των εθνικών κοινοβουλίων, προκειμένου η ΕΕ να ολοκληρώσει την κοινή αμυντική πολιτική και την ανάπτυξη κοινής ενεργειακής πολιτικής εντός της ΕΕ.

Συμμετοχή στην  αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την  παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία που διεξήχθηκαν στις 7 Ιουνίου 2015.

Συμμετοχή στην 14η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 15 με 18 Σεπτεμβρίου 2015 στο Ουλάν Μπατόρ, Μογγολίας.

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία που διεξήχθηκαν την 1η Νοεμβρίου 2015.

Συμμετοχή στην 15η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 25 με 26 Φεβρουαρίου 2016 στη Βιέννη, Αυστρίας.

Συμμετοχή στην 25η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που διεξήχθη στην Τιφλίδα, Γεωργίας 1με 5 Ιουλίου 2016.

Συμμετοχή στην 16η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 23 με 24 Φεβρουαρίου 2017 στη Βιέννη, Αυστρίας.

Συμμετοχή στην 26η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που διεξήχθη στο Μινσκ, Λευκορωσίας 5 με 9 Ιουλίου 2017. Επανεκλογή στη θέση του Εισηγητή της τρίτης Επιτροπής για τη Δημοκρατία, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη.

Στη Σύνοδο στο Μινσκ, τον Ιούλιο του 2017, έχει επανεκλεγεί αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον ΟΑΣΕ.

Εκπροσώπηση του ΟΑΣΕ, ως μέλος του προεδρείου στο συνέδριο του ODIHR για την αξιολόγηση της κατάστασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο κόσμο (9/2017).

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στην Γερμανία που διεξήχθηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 2017.

Συμμετοχή στην 16η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που έγινε στις 3 με 5 Οκτωβρίου 2017 στην Ανδόρα.

Μέλος της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Συμμετοχή στη συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ και στην 24η Συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη, Αυστρίας από 06 με 07 Δεκεμβρίου 2017.

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών στο Μπακού, Αζερμπαϊτζάν, που διεξήχθηκαν την 11η Απριλίου 2018.

Συμμετοχή στη συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, Δανίας από 15 με 16 Απριλίου 2018. Παρουσίαση προσχεδίου έκθεσης και ψηφίσματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Συμμετοχή στις εργασίες της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι, Σερβίας στις 11 και 12 Ιουνίου 2018.

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την  παρακολούθηση των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία που διεξήχθηκαν στις 24 Ιουνίου 2018.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Εισηγητής της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της ΚΣ ΟΑΣΕ στη Συνάντηση για την Εφαρμογή της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που έγινε Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 στη Βαρσοβία.

Συμμετοχή στην 17η Φθινοπωρινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στο Κιργιστάν, 3 με 6 Οκτωβρίου 2018.

Συμμετοχή στις εργασίες της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στη Δανία και Σουηδία, μεταξύ 22 και 23 Οκτωβρίου 2018.

Συμμετοχή στη συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ και στην 25η Συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, Ιταλίας  από 06 με 07 Δεκεμβρίου 2018.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Εισηγητής της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στο Τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στο  Ερεβάν, Αρμενίας  από 09 με 10 Δεκεμβρίου 2018.

Συμμετοχή στην 18η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) και ως μέλος του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, που έγιναν στις 21 με 22 Φεβρουαρίου 2019 στη Βιέννη, Αυστρίας.

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την  παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία που διεξήχθηκαν στις 31 Μαρτίου 2019.

Συμμετοχή στις εργασίες (συναντήσεις/επισκέψεις) της Ad hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, Βελγίου, μεταξύ 01 και 02 Απριλίου 2019.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Εισηγητής της Γενικής Επιτροπής της Συνέλευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία και τα Ανθρωπιστικά Θέματα στη Συνάντηση του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, Δανίας, από 08 με 09 Απριλίου 2019.

Συμμετοχή στην αποστολή παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), για την  παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών στα Σκόπια που διεξήχθηκαν στις 21 Απριλίου 2019.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κ.Σ. ΟΑΣΕ στις εργασίες της Συνάντηση για την Εφαρμογή της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ που έγινε Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 στη Βαρσοβία.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης, στη Μπρατισλάβα, 5 Δεκεμβρίου 2019.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης, κατά τη 19η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ (Κ.Σ. ΟΑΣΕ), στη Βιέννη, 21 Φεβρουαρίου 2020.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), στις 16 Μαϊου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης σε συζήτηση με θέμα τον αντίκτυπο του Covid-19 στις συγκρούσεις στην περιοχή του ΟΑΣΕ.

Συμμετοχη υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ),  στις 26 Μαϊου 2020 σε διαδικτυακό σεμινάριο της Αd Ηoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, με θέμα την προστασία προσφύγων και μεταναστών στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Συμμετοχη υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στις 19 Ιουνίου 2020 σε συζήτηση που διοργάνωσε η Βρετανική Βουλή των Λόρδων, με θέμα τους τρόπους προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, τις δυνατότητες μετεγκατάστασής τους και την πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων.

Συμμετοχη υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στις 23 Ιουνίου 2020 σε τηλεδιάσκεψη, στη Δεύτερη Συμπληρωματική Συνάντηση της Ανθρώπινης Διάστασης του ΟΑΣΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Ιουνίου 2020, στο πλαίσιο θεματικής ενότητας για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Συμμετοχή υπο την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Η 30ή επέτειος της Χάρτας των Παρισίων: Μια κοινοβουλευτική προοπτική».  Σε παρέμβασή του, ανέφερε ότι, υπό το φως της αυξανόμενης παγκόσμιας αστάθειας, επιβάλλεται τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και απορρέουσες δεσμεύσεις από την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τη Χάρτα των Παρισίων και, προς τούτο, πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω ο έλεγχος που ασκούν τα Κοινοβούλια στις κυβερνήσεις.

Στις 24 Νοεμβρίου, συμμετείχε σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, με θέμα: «Κοινοβούλια και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών». Σε παρέμβασή του, ο κος Χατζηγιάννη, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι μια ισχυρή στρατηγική στον τομέα αυτό στα εθνικά κοινοβούλια πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών εκπλήρωσης των δημοκρατικών τους δεσμεύσεων.

Συμμετοχή υποτην ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), σε συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης. Τη συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης προσφώνησε ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, προεδρεύουσας χώρας του ΟΑΣΕ, κ. Edi Rama, ενόψει της 27ης Συνάντησης του Συμβουλίου Υπουργών του Οργανισμού, μέρος της οποίας παρακολούθησε μέσω διαδικτύου ως μέλος του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2020.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη,συμμετείχε σε συνεδρία του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ, κατά την οποία ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κύπρου, εσχάτως δε για το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εφαρμογής του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου σε περιοχές υπό κατοχή, καθώς και στο ζήτημα της αυξανόμενης εργαλειοποίησης της θρησκείας προς εξυπηρέτηση εθνικιστικών ή λαϊκιστικών στόχων.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως, μέλος της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, συμμετείχε ως εκ των κύριων ομιλητών σε τηλεδιάσκεψη της Βρετανικής Βουλής των Λόρδων, με θέμα τις νέες προκλήσεις στην εθελοντική μετεγκατάσταση παιδιών προσφύγων και άλλων ευάλωτων προσφύγων. Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως το κράτος μέλος με το μεγαλύτερο αριθμό αιτητών ασύλου στην ΕΕ και ως αποτέλεσμα της διοχέτευσης μεταναστών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών στους πρόσφυγες και μετανάστες και ιδιαίτερα στα παιδιά.  Επεσήμανε δε τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες στη διαχείριση του όλου ζητήματος, εν μέσω της πανδημίας  Covid-19 και λόγω της απουσίας επαρκούς αλληλεγγύης στο επίπεδο της ΕΕ.

Συμμετοχή στην συνεδρία του ΕΡΡ η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 22/1/21.

Συμμετοχή στις 20-2-21  σε συνάντηση της Ad Hoc Επιτροπής για τη Μετανάστευση, ως Προέδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), με θέμα την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων κατά μήκος των διαδρομών μετανάστευσης, με έμφαση στα παιδιά.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη,συμμετείχε σε συνεδρία του Προεδρείου της Κ.Σ.ΟΑΣΕ στις 19/04/21.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε χθες σε συνάντηση της Πλατφόρμας Κοινωνίας των Πολιτών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία με θέμα «Ανθρώπινη διάσταση στον ΟΑΣΕ: Αναβίωση βασικών αρχών από το παρελθόν, ατενίζοντας το μέλλον».

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, σε τηλεδιάσκεψη με θέμα τις προκλήσεις στον τομέα της προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή του ΟΑΣΕ. Η τηλεδιάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Πρόσκληση για δράση-Ελσίνκι+50».

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, σε διαδικτυακή συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης στις 4-11-21.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία του Κοινοβουλευτικού Μεσογειακού Φόρουμ του ΟΑΣΕ στις 4-11-21.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) για θέματα συμμετοχής της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Συμμετοχή υπό την ιδιότητα ως Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), σε Διάσκεψη υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ με θέμα: «Για ένα μέλλον απαλλαγμένο από την τρομοκρατία: Ο ρόλος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στις προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας». Τη Διάσκεψη διοργάνωσε το Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT) μεταξύ 10 – 11 Μαΐου 2022. Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Χατζηγιάννη, ήταν κύριος ομιλητής σε συνάντηση με θέμα: «Ο ρόλος των βουλευτών και της κοινωνίας των πολιτών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού».